År 2010

Här följer en lista vad som har hänt 2010:
  • 20kronors-myntet kom inte.
Ja, that's it.
För jag vet inte om ni kommer ihåg men förra året gjorde jag en lista över vad jag hoppas av decenniet 2010. Och efter som att ingen av punkterna ännu hänt så kommer här listan en gång till:
  • Man inser att nötter egentligen bara är mjukt trä
  • "Legolas" (Taboo (Jaime Gomez)) i Black eyed peace blir sparkad. Seriöst, vem försöker man lura? Alla hatar honom.
  • Körsbärslikörspralinerna i Aladdin askarna tas bort. På sidan raddajulen.se så har Marabou röstat i vilken körsbär i likör blev utsedd till favorit med 12,5% av rösterna. Men den blev även utsedd till den tredje äckligaste, så det är inte så långt bort nu!
  • Sveriges nationalsång byt ut till Ronja Rövardotters themesong. Ni vet den där: "Whee eeh yee, yehy wheeieie weiye..."
  • Jag behöver inte åka in på avgiftning för mitt sodastreamberoende. Och att jag slutar när jag börjar att köra in det i blodet.
  • 20kronors myntet kommer inte. Jag kommer att bli så sjukt mycket fattigare då.
  • Jag blir mångmiljonär på V-75. Som om jag någonsin skulle spela på hästar liksom.
  • Torsten Flinck åker in på avgiftning. Som om han inte gjort det innan liksom.
  • Arnold Schwarzenegger går med på att jobba som min personliga burköppnare på heltid.Släpp politiken tjockis!
  • Man hittar liv på Pluto. Och det består enbart av gul-orangea blodhundar, med svart nos och svans och röda halsband.
  • Hela terrakottaarmén sprängs.
Gott Nytt År!


Peace!

Utfyllnad

Nu så blev det så att Paolo Roberto-inlägget vid namn "rättelse" hamnade längst ner. Och med tanke på att det avslutades med "se nedan", så blir det ju fel om det inte finns något nedan. Därav följer här lite fakta om den julianska kalendern för att få lite utfyllnad.

Julianska kalendern är en kalender, som fått sitt namn efter Julius Caesar som år 46 f.Kr. genomförde en reform i den romerska kalendern. Reformen innebar att året fastställdes till 365 dagar och att skottår med en extra dag skulle infalla vart fjärde år samt att månens faser inte längre skulle ha någon betydelse för kalendern. Enligt Plinius den äldre baserades kalenderrefomen på den egyptiske astronomen Sosigenes beräkningar. Sosigenes, som även fått en krater på månenuppkallad efter sig, verkade i Alexandria i Egypten under det första århundradet före Kristus och Julius Caesar kan ha blivit inspirerad till reformen under sin vistelse i Egypten av en föreslagen men inte genomförd egyptisk kalenderreform två århundraden tidigare.

Makten över tiden [redigera]

Kalendern har sedan urminnes tider varit förknippad med dyrkan av olika gudar. Dessa gudar ansågs ofta vara de ibland synliga men alltid oåtkomliga himlakropparna på himlavalvet och därför var det vanligtvis prästerna i olika kulturer som ansvarade för tideräkningen. Förmågan att genom sina hemliga astronomiska kunskaper kunna förutse himlafenomen gav prästerskapet ett "bevis" för att de hade närmare kontakt med gudarna än vanligt folk. Denna skenbara makt över tiden skapade givetvis korruption eftersom alla människor var beroende av fungerande kalendrar för att kunna t ex planera sådd och skörd eller göra tidsbegränsade överenskommelser. Suetonius skrev t ex att den romerska månkalendern hade bringats i oreda därför att prästkollegiet hade lagt till dagar och månader som det behagade dem, så att skörde- och vinfester inte längre inföll vid rätt årstid. För att rätta till tideräkningen efter oredan behövde år 46 f.Kr. omfatta 445 dagar och kallades därför annus confusionis. Att den 1 januari år 45 f.Kr. inte inföll vid vintersolståndet utan en vecka senare var en sista eftergift till den romerska månkalendern genom att den första månadens första dag i den nya kalenderns första år sammanföll med den första dagen i månaden januari uppkallad efter Janus, guden med två ansikten.

 

Det får räcka!


Peace!

5 skäl till att fortsätta blogga

1. Din blogg, är din duk. Doppa penseln och måla som du själv vill skapa...
2. Du får lov att publicera sjuka saker på world wide webb
3. Du får ut ditt hat för ting.
4. Du får inte betalt för det så du kan blogga när du vill.
Från och med nu är resten av inlägget på i-språket.
5. Di kin giri jibbiga sikir sim filk indi kimmir itt lisi


Piici!

5 skäl till att sluta blogga

1. Det tar tid.
2. Jag är inte så bra på det.
3. Blogg.se fungerar typ inte tillsammans med google chrome
4. Ryssland kommer ändå inte att läsa det jag skriver
5. Du behöver inte sitta kl 02:28 och skriva ett inlägg bara för att det var längesedan sist!


Peace!

ååååååå sopa

loggade just in på blogg.se utan att veta vad jag skulle skriva. Tabbe...


Peace!

Topp 3 ställen att få näsblod på

  1. I duschen
  2. På stranden
  3. I soffan

Peace!

RSS 2.0